Texel: Nederland in het klein

Heerlijke uitgestrekte stranden, garnalen vangen, musea, proeverijen, wad, duin, bos, polder, winkelen, fietsen, wandelen, parachutespringen, raften, zeilen en zo is er nog veel meer. Actief of passief, voor elk wat wils! Wie eenmaal voor de charmes van het eiland is gevallen, komt meestal terug. Soms wel meerdere malen per jaar. Want Texel verveelt nooit.

Texel, rust, ruimte en natuur.

 

Meer weten over Oudeschild?

Oudeschild is de thuishaven van de Texelse vissersvloot en oefent met zijn stoere charme een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op toeristen. Rond het weekend ligt de haven vol met moderne kotters.

Skilsloot

Het dorp Oudeschild ontstond aan het begin van de 17e eeuw uit een groepje huizen aan het einde van de Skilsloot. De Skilsloot was de vaart, waardoor met kleine bootjes de vaten drinkwater van de waterputten bij 'Brakestein' naar de wachtende schepen op de Reede van Texel vervoerd werden. Dit ijzerhoudende water was goed houdbaar en daarom geliefd bij de reders.

De 'Wezenputten'

Deze waterputten even buiten Oudeschild worden de 'Wezenputten' genoemd, omdat zij eigendom waren van het weeshuis in Den Burg, dat uit de verpachting van de waterputten enige inkomsten had.

De Reede van Texel

Op de Reede van Texel wachtten in die tijd dikwijls tientallen schepen op een gunstige wind om met een loods aan boord zee te kiezen. Het vertrek van de Reede van Texel vormde het begin van vele ontdekkings-, oorlogs- en handelsreizen. Tijdens stormen gebeurden er wel eens ongelukken met de schepen , die voor de haven van Oudeschild voor anker lagen.
Een voorbeeld hiervan is de ramp die gebeurde op Kerstavond 24 december 1593. Tijdens een zware storm sloegen enkele schepen van hun ankers en sleepten daarbij vele andere schepen mee. In totaal gingen in deze nacht bijna 200 schepen ten onder.

Maria Tesselschade

Eén van de reders die schade ondervond van deze ramp, Roemer Visscher, vernoemde zijn in 1594 geboren dochter naar de ramp. Maria Tesselschade is bekend geworden als toonaangevende persoon in de Muiderkring.

't Schilt

Evenals in Den Hoorn vestigden zich in Oudeschild een groot aantal loodsen. De drukke scheepvaart in 17e en 18e eeuw droeg bij aan een sterke groei van Oudeschild dat oorspronkelijk 't Schilt heette. Al in de 17e eeuw ontstond nabij Oosterend nog een dorp dat voornamelijk bewoond werd door mensen die bij de scheepvaart betrokken waren. Dit nieuwe dorp noemde men Nieuweschild en het dorp 't Schilt kreeg de naam Oudeschild.

{slide=

Overtuigd, reserveer dan nu een verblijf op deze historische plek

}

logo-dezevenprovincien