De Reede van Texel

De Reede van Texel heeft vier eeuwen lang een belangrijke rol vervuld in de maritieme geschiedenis. Vanaf de vijftiende eeuw werd de Zuidoost kant van Texel aangedaan door handelsschepen, vissersboten en oorlogsschepen. Op de Reede lieten de vertrekkende schepen hun ankers zakken en was het wachten tot de wind uit de juiste richting kwam om hen naar verre bestemmingen te brengen.

De groei van de scheepvaart in de zeventiende en achttiende eeuw zorgde voor veel bedrijvigheid op de Reede. Meer schepen én schepen van grotere omvang verschenen leeg voor de kust van Texel.

De grotere diepgang van de schepen maakte het bevaren van de ondiepe Zuiderzee moeilijk. De bevrachting, bevoorrading en inscheping verplaatste hierdoor van de havensteden aan de Zuiderzee naar de Reede van Texel.

Het gaf de Reede van Texel een levendige aanblik. Het was een komen en gaan van schepen. Kleine reparaties aan schepen werden verricht, ladingen werden gecontroleerd, vaten werden geladen en schapen werden aan boord gehezen. Familieleden en vrienden van kooplieden kwamen op bezoek en schilders kwamen naar de Reede om de vloot van de Republiek te vereeuwigen.

Wilt u meer weten over de rijke historie van de Reede van Texel en Oudeschild, bezoek dan eens Kaap Skil. Om alvast voor te genieten, kijk op www.kaapskil.nl.

logo-dezevenprovincien

Restaurant.jpg www.tinokerdijk.nl De 7 Provincien_14.jpg